En stunds stolthet mitt i sommaren

Av Lars Niklasson

Vi är i slutet på juni och många som arbetar på Högskolan i Skövde har gått på sommarledighet. Men innan det verkliga sommarlugnet lägger sig över vårt campus finns det anledning att reflektera och känna viss stolthet över det gångna akademiska årets arbete.

Det är det vardagliga arbetet vi utför på Högskolan i Skövdes institutioner och inom vårt verksamhetsstöd som är grunden för det bidrag som Högskolan i Skövde ger till utvecklingen av framtidens samhälle. I det här vardagliga strävandet kan det ibland vara viktigt att påminna sig om att vi som arbetar på Högskolan i Skövde är lyckligt lottade och har all anledning att känna stolthet.

För det första är vi lyckligt lottade genom att vi årligen får skicka ut drygt tusen studenter på nästa steg i deras liv. Genom att ge dem en gedigen utbildning ökar vi deras möjlighet att forma sina liv efter sin egen vilja. Vi ger dem möjlighet att få de yrkeskarriärer de strävar efter, men framför allt ger vi dem möjlighet att utvecklas som människor.

För det andra är vi lyckligt lottade när vi i vår forskning kan göra upptäckter som bidrar till att lösa samhällets utmaningar. Eftersom vi arbetar nära samhället kan vi enkelt föra över vår nya kunskap till omvärlden.  Det är ingen självklarhet att lärosäten arbetar så nära det omgivande samhället som Högskolan i Skövde gör. Vi ska därför vara stolta både över våra forskningsresultat och det arbete vi utför för att dela med oss av ny kunskap till samhället. De fyra seminarier som Högskolan i Skövde arrangerar på den Västsvenska Arenan under årets Almedalsvecka är konkreta exempel på hur överföringen av ny kunskap kan gå till.

För det tredje är vi lyckligt lottade när vi i vårt arbete får möjlighet att utveckla Högskolan i Skövde som samhällsinstitution. En blick ut i världen visar att stabila samhällsinstitutioner inte är en självklarhet. Därför ska vi vara stolta över att vi varje dag stärker våra studenters förmåga till kritiskt tänkande och deras integritet. Vi ska också vara stolta över de samhällskritiska forskningsresultat vi arbetar fram, resultat som är viktiga för att vi ska kunna fortsatta att utveckla Sverige som demokratiskt samhälle.

Jag har uppmanat medarbetarna på Högskolan att vila och koppla av under sommarledigheten. Deras återhämtning är viktig för att det väloljade maskineriet Högskolan i Skövde ska kunna varvas upp till hösten då närmare två tusen nya och hoppfulla människor kommer att fylla vårt campus. Dessa människor, som ofta är unga, sätter stort hopp till oss för sin framtida utveckling och deras förväntningar ska vi som arbetar på Högskolan i Skövde tillsammans leva upp till.

Jag önskar dig en skön sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s